КОРИСНИ СОВЕТИ

Варосување на ѕидовите во зима – ДА или НЕ?

Bojadisuvanje-dzidovi-vo-zima

Варосување во зима секако може да се препорача. Идеално време за бојадисување на ѕидовите би било на температури кои не се премногу ниски, а влажноста висока за да се обезбеди кратко време на сушење, како и добра вентилација на просторијата.

Пролетта и крајот на летото, во овој поглед, се најдобри периоди од годината за ваков вид на активност, без разлика дали се работи за едноставно бојадисување или нанесување на декоративни бои.

Кога станува збор за варосување на ѕидови со декоративни премази, вреди да се потсети дека е важно внимателно да се следат упатствата на производителот или целосно да се потпрете на услугите на професионалци кои се запознаени со целиот циклус на примена на овие деликатни техники на ѕидови.

Бојадисување во зима

Ако сериозно ве советувале да не бојадисувате во зима, не слушајте ги! Потребно да сте брзи, да користите квалитетни бои и да имате трпение додека просториите се проветруваат.

Советуваме да се загрее просторијата (доколку не се грее во зима) неколку дена пред варосувањето), а следно важно е да може брзо и лесно да се проветри за да се елиминира влагата што побрзо. На овој начин сте создале идеални услови и може да започнете со варосивањето.

Имајте на ум дека откако ќе завршите со варосувањето, сушењето е подолго отколку во летната сезона, но можете да очекувате ист квалитет на конечниот резултат благодарејќи на квалитетните бои и современата технологија на производство на истите.

Значи, освен во некои посебни случаи (висока влажност и ниски температури), секако може да се советува бојадисување во зима.