КОРИСНИ СОВЕТИ

Кога е вистинското време за бојадисување?

Najdobro-vreme-za-molerisuvanje

Кога последен пат сте го бојадисувале вашиот стан? Дали се сеќавате? Или беше толку одамна што не се ни сеќавате каква боја беа вашите ѕидови?

Можеби сега е вистинското време да размислите дали наскоро би можеле да го освежите вашиот животен простор со нова боја на ѕидовите. Постојат неколку показатели кои покажуваат дали е време за кречење, а ова се некои од нив.

1. Неколку години по претходното кречење

Колку старееме, толку побрзо се чини дека времето поминува. Затоа често се случува многу луѓе да заборават на кречењето ако нема потреба од тоа и така годините минуваат меѓу двете кречења.

Lupenje-na-boja
Бојата која е толку стара што нејзиното лупење јасно кажува дека е време за кречење

Затоа размислете: колку време помина од претходното кречење? Ако не можете да се сетите, или поминаа толку многу години што не можете ни да го кажете, тогаш време е за нова боја во вашиот дом

2. Кога ѕидовите потемнуваат од пушењето

Домовите што се изложени на чад треба почесто да се бојадисуваат – барем просториите што се изложени на чад од тутун.

Temni-nijansi-na-zidovi
Наместо да избирате темни бои со надеж дека дамките од чад од тутун ќе бидат помалку забележливи, подобро е да се одлучите за бои против никотин.

Потемните бои на ѕидовите не се помалку подложни на жолтеникави дамки од чад, па всушност би било подобро да се одлучите за анти-никотински бои. Тие се специјално развиени за да не реагираат со честичките присутни во чадот од тутунот, така што ѕидовите ќе останат подолго свежи.

3. По големи поправки во станот

Факт е дека сите ние одвреме-навреме правиме некои поголеми поправки во станот.

Ѕидовите се можеби оштетени, можеби сме донеле нов мебел во станот и сме ги изгребале ѕидовите во ходникот; можеби децата пораснаа и останаа нивните украсни дека на ѕидовите од периодот кога сè уште учеа да држат моливи.

Renoviranje-vo-domot
Оштетените ѕидови се вистински сигнал дека е време за ново кречење.

Што и да предизвикало оштетување на ѕидовите или бојата, или ако дел од штетата е доволно голема што мора да ја маскирате со уредување на мебелот, ова е вистинско време за ново кречење.

4. Кога имате проблеми со влагата

Бањата и кујната се простории во кои влагата е секојдневна појава. Затоа, тие треба да се молерисуваат почесто од остатокот од домот.

Vlaga-vo-domot
Бањата и кујната се склони кон акумулација на влага и треба да се фарбаат почесто од  остатокот од домот.

Исто така, постојат посебни техники за сушење на просторот и премази кои ќе спречат влагата повторно да навлезе во ѕидовите, барем на кратко, а некои од нив сигурно ќе ви помогнат да го продолжите времето помеѓу две бои во особено влажен простор.

5. Кога ќе најдете молер

Фактот што не треба да се занемари е дека има се помалку занаетчии како столари, грнчари, сликари. На тоа се додаде дека меѓу нив е уште потешко да се најдат квалитетни занаетчии, а побарувачката за нив во градовите расте. Затоа добрите молери се резервирани со недели однапред и често немаат време да дојдат и да го видат вашиот стан пред да ја завршат работата што ја работат моментално.

Имајте го ова на ум кога размислувате за кречење на стан, бидејќи можеби ќе треба да бидете трпеливи додека не најдете достапен смолер и да го резервирате со недели или месеци однапред.

6. Кога очекувате принова

Има ли посреќен настан во животот од новороденче во семејството? Вашето бебе ќе ви го промени животот наопаку и ќе му го посветите целото време, а во следните неколку години сигурно нема да имате време да размислувате за реновирање, а уште помалку за негово спроведување.

Detska-soba
Подгответе се за доаѓањето на нов член на семејството така што ќе го обоите целиот стан и ќе ја претворите дневната соба во нова оаза на мирот.

Затоа е идеално време за сликање додека се подготвувате за доаѓањето на нов член на семејството. Наша препорака е тоа да го направите барем 3-4 месеци однапред, за да исчезнат сите мириси, а вие самите да имате доволно време за последователни поправки и прилагодувања, промени и дополнителна работа, а потоа и за заслужен одмор и уживање.

7. Кога сакате промена

Понекогаш едноставно ќе почувствувате дека е време за бојадисување, бидејќи промената на бојата на ѕидовите ќе биде токму промената што ви треба во животот.

Можеби ќе сакате да пробате некој нов тренд или декоративна техника; можеби ќе сакате да го освежите просторот и да му вдахнете нов живот; или едноставно сте уморни од бојата што ја имате.

Promeni-na-dzidovite
Можеби сега е вистинското време за нов изглед на вашите ѕидови. Декоративните техник стануваат сè попопуларни.

Што и да е, зошто да не? Размислете која боја би била идеална за вашите ѕидови , најдете мајстор, закажете состанок и внесете нови бои во вашиот живот!

Пријатниот и свеж амбиент придонесува за подобар квалитет на живот, а убавите, уредни и чисти ѕидови прават да се чувствуваме удобно во просторот за живеење. Бојадисувањето на станот е една од поголемите интервенции, кои не се ниту евтини, ниту краткотрајни. Затоа не треба да се одложуваат или занемарат, за да не траат подолго од потребното. Затоа размислете кога последен пат сте бојадисувале, а ако е време за нова боја, не двоумете се.