КОРИСНИ СОВЕТИ

Пет совети за правилно лепење на дрво и паркет!

MITOL – Одберете го вистинското лепило!

Целта на секое лепење е да се добие добар спој помеѓу 2 материјали. За квалитетен спој се важни изборот на вистинско лепило како и правилна апликација на лепилото.

Ова се 5 совети за правилно лепење:

  • Ако сте во дилема дали сте го одбрале вистинското лепило, тестирајте го на помала површина
  • Најдобри резултати за лепење се постигнуваат ако температурата на просторијата во која се лепи е помеѓу 18 и 20 C а релативна влажност на воздухот од 60 до 70%.
  • При самото лепење важно е да се внимава на отвореното време на самото лепило. Тоа е време од нанесување на лепилото до создавање на сув филм односно сушење на лепилото. По создавањето на сув филм не е можно создавање на квалитетен спој на предметите помеѓу себе.
  • Површините кои се лепат мора да се суви, чисти и обезмастени. Најдобри резултати се постигнуваат доколку површината е избрусена со абразив. Правот, корозијата и старите премази мора да се отстранат. Со разредувачот MITOSOL S50 одстранете ги остатоците од силикони и масла на маталните површини пре лепење.

Пред лепење внимателно прочитајте ги упатствата за употреба на секој производ!

Производите од MITOL кои во моментот ги имаме на лагер се на овој линк.