КОРИСНИ СОВЕТИ

Што е топлинска изолација?

Toplinska-izolacija

Што е топлинска изолација?

Кога велиме топлинска изолација, најчесто мислиме на термоизолационен материјал чија функција е да го заштити објектот од надворешни топлински промени и да одржува постојано пријатна температура во внатрешноста на објектот. За да може еден материјал да се нарече топлинска изолација, тој мора да има мала вредност на коефициентот на топлинска спроводливост, што се означува со грчката буква λ (ламбда).

Ламбдата на изолациониот материјал мора да биде помала од 1 W / mK и колку е помала, толку е подобар материјалот за топлинска изолација.

Топлинска изолација – карактеристики

Топлинската изолација е незаменлив елемент во изградбата на секоја зграда и мора да се земе предвид при проектирањето. Добрата топлинска изолација ги има следниве карактеристики:

 • Обезбедува удобна температура внатре во зградата во зима и лето (без разлика дали надвор е +40 или -15 степени Целзиусови, температурата внатре во просторијата треба да биде константна)
 • Овозможува зградата да дише, односно пареата што се создава внатре непречено поминува низ фасадата конструкција
 • Спречува формирање на влага, кондензација и мувла
 • Механички ја заштитува зградата и го продолжува нејзиниот животен век
 • Обезбедува енергетска ефикасност на зградата – ја намалува потрошувачката на енергија за греење и ладење и на тој начин ги заштедува вашите пари и ја заштитува животната средина
 • Влијае на здрава микроклима за удобен престој во соба
 • Директно влијае на вредноста на имотот во кој е изграден

Топлинска изолација – најдобри материјали

Од првите чекори на човекот на Земјата до денес, луѓето барале и применувале различни природни материјали за да го направат поудобно живеење во нивните живеалишта. Во еден период тоа биле материјали од растително потекло како слама, трска, гранчиња, а потоа материјали со поголема густина – земја, односно кал, глина, камен…

И денес топлинската изолација е сведена на истите групи материјали, но со развојот на модерната технологија овие материјали „еволуираа“ и сега наместо обичните изолациски блокови од камен, мајсторите користат различни форми на минерална волна – камен, стакло и дрво. Дури 80 отсто од сите вградени материјали за топлинска изолација се направени од разновидна минерална волна.

Топлинска изолација – како да го изберете вистинскиот материјал?

На изборот на соодветен материјал за заштита на одредена зграда влијаат повеќе или помалку истите фактори како и кај секој друг градежен материјал: локални микро и макроклиматски услови, популарност на производот и градежна традиција, специфични барања и секако – цена. Иако никој не е задоволен кога цената ги диктира можностите, во денешно време повеќето луѓе мораат најмногу да се потпрат на тоа при изборот на топлинска изолација.
Без разлика на тоа, не смееме да заборавиме дека денес топлинската изолација повеќе не ја задоволува само својата основна намена – заштита од студ или топлина. Напротив. Луѓето мора да бидат свесни дека добрата топлинска изолација исполнува некои дополнителни барања:

 • Пропустливост на пареа – да ги направите вашите простории да ’дишат’, т.е. дека влагата одвнатре може непречено да истекува од пожар
 • Трајност – да трае онолку долго колку што е вашиот предмет
 • Отпорност на влага, инсекти и хемикалии
 • Звучен изолатор – за да ве заштити, меѓу другите карактеристики, од бучава помеѓу просториите и од надворешен шум