КОРИСНИ СОВЕТИ

Како да ја одберете совршената боја за вашата фасада?

Boja-za-fasada

Доколку сакате на куќата да и дадете посебен изглед, треба да ја изберете вистинската боја на фасада. Правилно избраната боја на фасадата може да ги скрие недостатоците на куќата, да ги истакне нејзините предности и да го нагласи карактерот на уредувањето. Бидејќи фасадата на куќата е нејзиниот излог, потребно е детално да се испланира изборот на боја. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да ја изберете вистинската боја за вашата фасада.

Избор на боја на фасада

Кога се прави фасада , белата боја е безвременско решение. Неутрална е и одлично оди со сите бои. Се користи како примарна боја, но може да се комбинира и со темни бои за да се нагласат одредени елементи од куќата, како што се прозорците. Главниот недостаток е што брзо се валка и треба често да се обновува. Друга многу типична боја за фасадата на куќата е жолтата . Оваа боја е попрактична од белата бидејќи побавно се валка. Жолтата боја ја прави куќата потопла и одлично се вклопува на фасадата на приземјето. Жолтата фасада изгледа весело и добро се комбинира со повеќето покривни материјали. При изборот на оваа боја, потребно е да се внимава на нијансата на бојата за куќата да не изгледа упадливо.

Комбинацијата на кафена и темно беж често се среќава на фасадите. Тие се природни бои, благодарение на кои одлично се комбинираат со блискиот пејсаж. Браун и беж фасадни бои многу често се користат како комплементарни бои. Посветлите нијанси се исто така погодни за употреба како примарни фасадни бои. Зелените бои на фасадата, доколку се појават во пастелни нијанси, одлично одат со природната зелена средина. Зелената делува добро како комплементарна боја особено во комбинација со беж и кафена боја.

Сивите фасади на куќите се сè помалку застапени, иако тоа е доста вообичаено во архитектурата на големите станбени згради. Сивата боја е благородна бидејќи на неа најмалку се приметува прашина. Сивата боја одлично се комбинира со повеќето бои, а најчесто ја гледаме во комбинација со белата боја. Нијанси на сина боја не се вообичаени, па затоа треба да се користат со претпазливост. Добро ќе изгледа во комбинација со бела, сива и беж. Куќа со сини ѕидови, бела столарија и сив покрив ќе остави впечаток на висока елеганција.

Црната боја речиси никогаш не се користи како примарна боја на фасадата. Премногу е темна и ја затвора куќата. Брзо се валка, па изгледа како фасадата да е избледена. Бара често обновување. Со вешта комбинација со основната бела боја, може да изгледа естетски пријатно за да се нагласат одредени детали од куќата.

Боја на фасада и боја на покривот

Бојата на фасадата треба да одговара на бојата на другите елементи на куќата како покрив, столарија, прозорски прагови, лим. Пред да одлучите за конечната боја на фасадата на куќата, вреди да се разгледа бојата на покривната покривка. Покривните облоги имаат послаба палета на бои, така што бојата на фасадата најчесто се прилагодува на бојата на покривот, а не обратно. За традиционален црвен покрив, најдобар избор е бела, беж, нијанси на жолта боја. Во принцип, црвениот покрив добро се комбинира со топли бои. Слично е и со кафеавиот покрив. За темни покриви (црни, антрацитни) се погодни речиси сите бои на фасадата. Идеално се комбинираат со бели, сиви, светли зелени или сини нијанси. Избегнувајте комбинирање со премногу заситени и темни нијанси на фасадни бои.

Бои на фасади на соседните куќи

При изборот на боја за фасада, треба да ја погледнете поголемата слика или околината во која се наоѓа вашата куќа. Бидејќи куќата станува дел од околината, треба да размислите кои бои на фасади доминираат во вашето соседство и да го земете во предвид и тоа при изборот на боја. Бојата на фасадата треба да трае 10-15 години или повеќе, така што на пример не смееме да дозволиме во амбиент на куќи со жолта и пастелна фасада да избираме темна или светла боја за фасадата. Ќе се издвојува од околината и со текот на времето ќе стане досадна.

Светли или темни бои за фасада?

При изборот на бојата на фасадата, важно е да се знае дека нејзиниот изглед е под влијание на неколку фактори. Првата е површината на фасадата, а потоа светлината. Бојата ќе изгледа поинаку на помала површина на ѕидот отколку на поголема, како и на делот од фасадата што е на сончевата страна од оној во сенка.

Фасадните бои во основа се поделени на темни и светли. Како и во случајот со внатрешен дизајн, правилото е дека светлите бои даваат впечаток на оптичко зголемување, куќата ќе изгледа поголема отколку што навистина е. Светли бои може да се користат на целата фасада, како и да се истакнат конкретни детали. Светлите бои ја откриваат и оптички ја зголемуваат куќата, темните ги заматуваат и прават да изгледаат помали.

Во пракса, инвеститорите се со помала веројатност да се одлучат за потемни бои на фасадите. Потемните нијанси најдобро функционираат на влезот во куќата, столбовите и балконите.

Влијание на надворешната температура врз бојата на фасадата

Температурата на воздухот и ниската и високата предизвикуваат топлински стрес во малтерот. Во областа на нашата клима, фасадите можат да се ладат до -30 степени во зима, додека во лето се загреваат до +80. Боите на фасадите играат значајна улога во формирањето на стресот на завршниот малтер.

Постојат бои кои ја рефлектираат сончевата светлина и оние кои ја апсорбираат, па затоа зборуваме за коефициентот на одраз на светлината. Во лето боите на фасадите се однесуваат исто како и на нашата облека, белата и посветлата облека рефлектира светлина, додека црната и потемната привлекуваат. Коефициентот на бела боја е 100%, што значи целосна рефлексија, за разлика од црната боја, чиј коефициент е 0%, што значи целосна апсорпција.

Потемните бои се загреваат поинтензивно. Ваквите термички промени предизвикуваат напрегања што може да резултираат со оштетување на малтерот.

Комбинирање на фасадни бои

Иако експертите дозволуваат да се користат до три дополнителни бои при изградбата на фасадите, повеќето сопственици ќе се одлучат за само една. Оние на кои една боја им е монотона ќе се одлучат за комбинација на бои за да ги нагласат декоративните елементи и архитектонските детали.

Универзалното правило е дека избраната боја користи нијанси добиени од неа или бела боја. За да можете да ја донесете вистинската одлука за саканата нијанса на боја, најдобро е да ја погледнете тонската табела од производителот од кој ја купувате бојата и да проверите кои бои најдобро се совпаѓаат.